Frukt och bär

När det gäller nyttan av frukt och bär så är meningarna lite delade. Anledningen är att frukt och bär i allmänhet är söta. Men allt socker är inte onyttigt. Naturligt socker är inte farligt i måttliga mängder. Men tyvärr har man också odlat fram extra söta frukter. Det är inte farligt att äta dem heller men man kan förstås äta lite mindre av de allra sötaste frukterna och bären som vindruvor till exempel. Barn älskar frukt och man kan med fördel välja att servera frukt istället för godis på barnkalaset. Dessutom finns det gott om företag som kan hjälpa dig att anordna ett barnkalas i Stockholm med omnejd.

Avokado

Det är lätt att tro att Avocadon är en frukt men det är ett bär som växer på träd. Den är inte söt heller vilket bär och frukter brukar vara. Istället är den ganska neutral i smaken men fylld av hälsosamma fetter. Den är god att äta som den är, skalet är dock oätligt och kärnan likaså. Många tycker om att salta och peppra avokadon och fylla den med olika slags fyllningar i hålet efter kärnan. Avocadon är definitivt ett gott val ur hälsosynpunkt.

Blåbär

Bland bären är det flera som räknas som superbär, det vill säga bär med extra mycket nytta för oss människor. Blåbär är ett fantastiskt bär som är extra nyttigt för diabetiker till exempel. Blåbäret är inte så sött men innehåller nyttiga ämnen som Lutein som stärker synen. Det finns även studier som visat att blåbär hjälper till att stabilisera blodsockret. Det finns mycket flavonoider i blåbär vilket skyddar mot flera olika sjukdomar. Blåbär i form av soppa är bra för magen om man har diarré. Färska bär hjälper mot hård mage istället. Så därför kan man frossa i blåbär med gott samvete. Blåbär är nyttigt året runt.

Lingon

Ett annat bär som räknas som superbär är Lingon. Den hjälper till att mota bort fria radikaler och stärker immunförsvaret. Lingon innehåller massor av olika vitaminer och därmed antioxidanter. Studier har visat att lingon förebygger diabetes och ger en sänker insulinresistensen hos dem som redan har diabetes. Lingon stabiliserar blodsockret och skyddar mot allergier och infektioner. Forskning i Sverige har även visat att lingon bromsar effekterna av fet mat. Lingon balanserar upp en fet måltid och är ett bra tillbehör till flera maträtter. Ett superbär med andra ord som det lönar sig att äta mer av. Vill man inte äta lingon i form av sylt så finns det djupfrysta obehandlade bär att köpa i välsorterade mataffärer.

Att äta bär av olika slag är i de flesta fall nyttigt och hälsosamt. Vissa bär är sådana att de är ännu bättre i kombination med varandra. Hallon och blåbär är just en sådan kombination som är extra hälsosam. Vissa ämnen blir till en fin synergi i kroppen. Om man äter blåbär så är det bara bra att lägga till lite hallon också. Hallon är inflammationshämmande.

wildfire