Mat och munhälsa

Att bibehålla en god munhälsa är viktigt ur flera aspekter. I munnen finns bakterier som omvandlar socker när du dricker söta drycker. Resultatet blir syra som kan ge hål och frätskador på tänderna. Fel kost kan också bidra till andra hälsoproblem i munhålan, som afte (munblåsor) och svampinfektioner.

Många människor drabbas av olika typer av blåsor och sår i munnen , som afteblåsor, munherpes och svampinfektioner. Afteblåsor är trots sitt namn egentligen vitaktiga sår i munslemhinnan, och kan vara upp till fem millimeter stora. De svider ofta rejält men blöder inte. Över hälften av befolkningen drabbas av blåsor och sår någon gång i livet. Idag finns dock bra behandling, som smärtlindrande gel som påskyndar läkningen.

Orsaker till blåsor och sår

Munhålan har en slemhinna där saliven spelar en viktig skyddande roll. När ett sår uppkommer i slemhinnan aktiveras immunförsvaret som skyddar kroppen mot olika mikroorganismer som virus, bakterier och svamp.

Om du drabbas av afteblåsor kan du lida brist på vitamin B12, zink, B6, B1, C, D, koppar eller aminosyran L-lysin. Genom att äta livsmedel som är rika på dessa näringsämnen kan du minska risken för att afteblåsorna återkommer.

När det gäller svampinfektioner är det också viktigt att tänka på att äta en näringsrik kost. Ett alltför högt och frekvent sockerintag kan öka risken för svampinfektion på tungan, vilket beror på att jäsbara kolhydrater då attackerar munnen upprepade gånger under lång tid. Även läkemedel som kortison, antibiotika och cytostatika kan påverka bakteriefloran och rubba den, vilket skapar en grogrund för svamp.

wildfire