Spara på tiden

Vi lever i hektiska tider och det upplevs ofta som svårt att bolla jobb, familj, vänner, träning och fritid och det är ofta kosthållningen som blir lidande. Detta är synd och skam då mat inte bara handlar om bukfyllnad, utan om smakupplevelser och näring. Dessutom är det en mycket social aktivitet att äta, vilket man uppskattar i medelhavsländer mer än någon annanstans. Att åtminstone en gång om dagen sitta med sin familj eller vänner och samtala över härliga maträtter får människan att må bra och bli mindre stressad. Är man ensam kan ett väldukat bord med några delikata smakbitar förhöja upplevelsen och man går ifrån bordet med en förhöjd känsla av tillfredställelse.

Men hur skall man ha tid med detta? Jo, det går utmärkt om man bara planerar lite och kanske omvärderar sina prioriteringar. Man behöver inte gå in för att göra långa, komplicerade rätter utan istället gå in för rent och enkelt men smakrikt.

Ett mycket smart alternativ är att dra ner på antalet gånger och tillfällen man handlar och lagar mat på. Ta en söndagseftermiddag och laga ett ental rätter för hela veckan. Det är inte mycket svårare att laga flera olika rätter än en och tiden du spara in på att handla en stor gång i stället för dagligen är enorm. Gör en gryta i kastrullen, en härlig blandning rostade grönsaker i ugnen och en thairätt i woken. Allt på samma gång. Frys sedan in maten och sedan är allt du behöver göra att plocka fram det du känner för och sedan värma upp. Vissa rätter smakar dessutom ännu godare om de får stå och dra lite.

För en enkel efterrätt som både smakar och håller länge, riv ett halvt kilo morötter och blanda med ett halvt kilo socker, en citron, två droppar vanilj och ett halvt glas vatten. Koka tills det blivit en sylt och servera med lite yoghurt eller glass. Detta håller i minst ett år i kylskåpet och är hur enkelt som helst att servera på en minut.

wildfire