Lura i barnen det goda gröna

Har man barn är det inte ovanligt att ha svårigheter att få i dem de grönsaker som de behöver. Barn gillar inte alltid sallader och petar gärna undan ärtorna och hur mycket man än hotar och lovar och mutar och bönar så är det i princip omöjligt att få ett ovilligt barn att stoppa i sig de viktiga grönsakerna. Visst finns det undantag, som till exempel en varm majskolv, men dessa hör knappast till vardagsmaten.

Faktum är dock att grönsaker är en oerhört viktig del av vår kost och särskilt barn som växer och utvecklas behöver få i sig en hel del. Om ett barn inte får tillräckligt med vitaminer och mineraler i sin kost kan det leda till allvarliga bristsjukdomar så grönsakerna är ett absolut måste! Det gäller alltså att få de små liven att konsumera grönsakerna utan att nödvändigtvis veta att det är just det de gör. Man måste ju vara lite lurig!

Lek med form och färg

Barn tycker att det är roligt med färger och lustiga former. Genom att skaffa sig särskilda köksredskap kan man till exempel enkelt forma grönsaker i olika skepnader som stjärnor, hjärtan och spiraler. Man kan sticka en pinne i en tomat eller rödbeta så att de ser ut som klubbor eller färga potatismoset illrött med naturliga färger. För många barn räcker det med att grönsakerna ser roliga ut för att de skall gå ner lättare.

Osynliga godsaker

Om man har en blender, mixer eller för all del en blandstav kan man enkelt göra grönsaker till mos och puréer och sedan gömma dem i den vanliga maten. Vankas det köttbullar till middag? Blanda i en röra med spenat eller röd paprika och gör de goda grönsakerna osynliga. Gör en härlig fiskgratäng med massor av kokade morötter som du sedan mosar ihop med fisken! Slugt och snillrikt!

wildfire