Mat och hälsa

Man blir vad man äter, så lyder det gamla talesättet. Och visst är det sant! Det är inte så att äter man en nöt så blir man därefter. Däremot är det så att äter man hälsosam mat så lever man i god hälsa, och äter man ohälsosamt så mår kroppen mycket sämre. Med regelbunden motion, frisk luft och bra mat så blir hälsan så mycket bättre. Här är några tips på vad som är bra att äta om man är trött och behöver lite extra bättre putt för att må bättre.

Men vitaminer då?

Många kan tro att det är enklast att få i sig allt som behövs genom att äta en tablett eller två av vitaminer. Och visst är detta bra, om man nu behöver få i sig lite extra. Men först och främst är det mycket bättre att äta kost som naturligt har i sig alla de vitaminer som behövs. Då ska det inte behövas några tillskott alls. Men för den som behöver det lilla extra ska man såklart välja vitaminer från till exempel aco eller apoteket.

En färgrik tallrik

Färgrik mat är bra att satsa på. Grönt är underbart bra, och då gäller det att äta mycket spenat, broccoli, grönkål och andra gröna livsmedelsvaror. Därutöver är det fint att få i sig mycket bär. Bär i olika färger är mycket bra. De innehåller mindre socker än annan frukt och många andra nyttigheter. Antioxidanter finns det mycket av i bär, och detta är mycket bra för att bättre på ens immunförsvar. Utöver detta innehåller många bär väldigt många olika sorters vitaminer som kroppen behöver. Ett bär som till exempel havtorn är även mycket bra för den som vill få bättre hud, hår och naglar. Blåbär, havtorn, hallon, acacia är några av de bär som är toppen att äta. Utöver att de är så nyttiga, så är ju bär också så otroligt goda!

Ät bra fetter

Att äta bra fetter är a och o. Ät gärna olja som olivolja hellre än hårt fett som smör. Att välja nötter och frön är super eftersom de innehåller de bra fetter som kroppen och hjärnan behöver. Dessutom mättar de och är perfekta för att få lite extra energi. Fett kött är desto sämre att äta, och kött ska generellt ätas mindre. Däremot är fet fisk som lax riktigt bra. Lax innehåller precis de fetter som kroppen och hjärnan behöver.

Andra bra råd att tänka på är följande. Ät mindre socker och vitt mjöl. Välj hellre fullkornsprodukter i mat som pasta och bröd. Magra mjölprodukter är bättre än fullt feta. Salt är likt socker inte superbra, och när man saltar är det bra att använda salt med jod i eftersom kroppen behöver just jod. Alkohol är också en bov i dramat, det är därför bra att dra ner på denna konsumtion.

wildfire