Odla vitaminer i din egen trädgård

Våren är här och därmed den bästa tiden för den som gillar att odla i trädgården. Trädgården behöver inte bara vara en plats för vackra blommor och gröna blad utan här kan man satsa på att odla sina egna härliga ätbara vitaminer. När man odlar sina grönskar själv kan man vara säker på att man slipper få i sig farliga bekämpningsmedel.

En trädgård full av allt möjligt ätbart

Oavsett vilken typ av trädgård man har finns det alltid något ätbart att odla. Det finns såklart alternativ för allt från den stora trädgården som kräver arbete med Slåtterbalk till multimaskin till den med den lilla balkonglådan på den franska balkongen.

Odla grönsaker på balkongen

Om man har plats för en kruka eller låda på balkongen finns det möjlighet att odla en hel del grönsaker eller kryddor. En riktigt populär växt att ha på balkongen är tomatplantan. Denna kräver inte, till skillnad från vad många tror, en stor trädgård för att kunna ge skörd av solmogna tomater. Även mynta och gräslök fungerar bra att sätta i en balkonglåda.

För den som gillar paprika och chilifrukter kan vi också tala om att även dessa godingar går att odla på balkong. Man kan välja att så frön i januari eller att köpa färdiga småväxter på senvåren som man ställer ut successivt på balkongen i maj/juni. Dessa plantor behöver dock stå vindskyddat för att klara sig bra.

Odla vitaminer i trädgården

Denna lista kan göras lång, i trädgården kan man odla enormt många ätbara ting. För att inte denna artikel ska bli oändligt lång får vi dock välja ut några favoriter. Bland våra favoriter finns så klart rabarbern, smultronen, morötterna och potatisen. Vilken man väljer beror mycket på hur mycket tid och arbete man själv har möjlighet att lägga ner på växterna men även på vilka av dem man tycker om att äta. Det finns massvis med recept på nätet som man kan använda sig av när man ska tillaga sina goda egenodlade grönsaker. Något som är extra roligt när det kommer till matlagningen och de egenodlade ingredienserna är att det brukar smaka extra gott att äta maten när man vet hur mycket kärlek och engagemang man lagt ned på den. Föreställ dig själv att äta en tomat från butiken jämfört med att äta en som man odlat själv under en hel sommar.

Bjud på maten du själv odlat

Något annat som blir extra roligt när det kommer till matlagning och de egenodlade grönsakerna är att bjuda på dem. Föreställ dig hur imponerade gästerna blir när du talar om att salladen i salladsskålen kommer från den egna rabatten och att rabarberna i pajen är närodlade i den egna trädgården!

wildfire