Vin i matlagning

Vin är en vanlig ingrediens i olika maträtter och såser. Vin bidrar med frisk syra, aromer och i vissa fall sötma. Om du vill beställa bra vin direkt hem till dörren ska du kolla in https://vinoteket.se/ och hela deras sortiment. Du kan hitta alla typer av viner där, allt från ekologiska viner till de bästa rosévinerna. Du kan alltid beställa hem några extra flaskor så att du har några på lager för oväntade tillfällen som behöver en god flaska vin.

Undvik viner med fatkaraktär i såser och mat

Om du ska göra en sås behöver du inte ha det dyraste vinet för att få en riktigt bra sås. Tänk på att vinet inte ska ha för mycket fatkaraktär för att det ska bli bra. Påtaglig fatkaraktär i en rödvinssås kan ge en bitter smak av fatlagring om såsen får reducera länge. Till en rödvinssås passar fruktiga och kryddiga viner bäst. I en vitvinssås som beurre blanc är torra viner i en friskare stil att föredra.

Alkoholhalten

En vanlig fundering kring såser med vin i är om alkoholen kokar bort och det finns inget rakt svar på den frågan. Vilken koncentration av alkohol i rätten tillsammans med grytans utformning och hur länge maten kokar spelar stor roll huruvida alkoholen försvinner eller inte. Alkohol i ren form börjar förångas vid ungefär 78 grader och när alkoholen är mer utspädd blir kokpunkten högre, så att koka några minuter gör att alkoholhalten minskas men den försvinner inte och går ner till noll. Det blir också kvar alkohol i maten om du häller ner en skvätt vin just innan du serverar den.

Vitt vin

När det gäller vitt vin i matlagning ska du alltid välja ett vin som har en hög fruktsyra och som har mycket smak. Det kan vara bra att undvika viner som har aromatiska druvor. Det som händer när en alltför aromatisk druva används är att aromerna lätt tar över. Var försiktig med viner som är lagrade på fat. Förutom om du ska tillaga en mustig skaldjursfond, då passar det bra att använda en fatlagrad chardonnay.

Rött vin

Om du ska använda rött vin i matlagning ska du helst inte använda några unga viner om du ska servera ett mer moget vin till maten. I ett ungt vin är det ofta mer friska syror som inte går jättebra ihop med ett moget vin. Använd hellre ett starkvin som portvin eller madeira i maten om du ska dricka ett moget vin till. Du behöver inte använda samma röda vin i maträtten som du ska dricka till den men det kan vara bra att hålla dig till samma smaktyp för aromernas skull.

wildfire