Ät dig frisk

Det sägs att de två främsta anledningarna till att människor lever längre idag är att vi har varma hem och rent dricksvatten. Stora uppfinningar som röntgen och antibiotika har visserligen bidragit till en ökad livslängd men det är egentligen de mest grundläggande sakerna som får en persons hälsa att vara god eller dålig. Till detta hör även kosten, och man kan aldrig underskatta hur viktigt det är att äta bra mat. Hur mycket man än bantar och tränar så spelar det ingen roll om man inte får i sig ren och fräsch mat utan en massa gifter och som innehåller de vitaminer, mineraler och fetter som är så viktiga för immunförsvar, inre och yttre organ, blodloppet och skelettet.

Många människor tror att nyttig mat är synonymt med tråkig mat men det är långt ifrån sanning. Idag vet man mycket mer om näringslära än förr och man har till exempel konstaterat att det till och med kan vara bra att äta en bit choklad om dagen eller att unna sig ett glas vin då och då. Hemligheten är dock alltid måtta, och detta är lättare att hålla fast vid om man tillåter sig att synda lite ibland.

För dig som vill lägga om din livsstil och satsa på ett hälsosammare liv kan det vara bra att börja med att ta sig en funderare på vad det är man vill uppnå och vad man har svårt att avstå från. Är man bra på att utesluta socker eller är det saltet som är boven i dramat? Vill du bli starkare och kunna träna mer eller vill du undvika förkylningar inför vintern? Behöver du minska på midjemåttet eller känner du dig allmänt trött och vill ha lite mer energi? Varje mål har sina ingredienser och det är alltid viktigt att man både är klarsynt och realistisk när man sätter igång.

wildfire