Mat och hälsa – att äta och leva hälsosamt

Få saker påverkar vår hälsa så mycket som saker vi stoppar i oss. Våra matvanor är en enormt viktig del av vår hälsa. Få saker är så mycket värt som hälsan. Det märker man först när man inte har den. Därför är det värt att investera i sin hälsa, både genom träning av styrka och motion men också genom sin kost.

Men hur äter man då på ett hälsosamt sätt? Mängden av råd och “sanningar” är oändliga. Den ena dieten avlöser den andra. I nästa stund är den tidigare mest populära dieten plötsligt skadlig. I slutändan verkar det som att man behöver ha ett stort mått av sunt förnuft när det gäller våra matvanor.

Några grundläggande regler kan man dock tänka på:

– Håll nere mängden rött kött. Hög konsumtion av detta har negativa effekter både på kroppen men också på miljön, och det som påverkar vår miljö negativt har även i långa loppet en negativ effekt på vår hälsa.

– Ät mycket frukt och grönt. Detta är väl känt sedan länge att frukter och grönsaker innehåller mycket viktiga vitaminer, fibrer och antioxidanter som är välgörande för kroppen. Se dock till att äta omväxlat.

– Undvik vitt socker. De skadliga hälsoeffekterna av vitt socker är många. Avseende diabetes typ två så sägs det att man bara har sett toppen av ett isberg, att om sockerkonsumtionen fortsätter som den gör nu så kommer vi få stora hälsoproblem till följd av detta i samhället.

– Ät ekologiskt. Visst är det något dyrare, men det är värt varenda krona. Jämför exempelvis färgen på en ekologisk färsk broccoli mot en som inte är ekologisk, eller rödheten på en ekologisk tomat jämfört med en som inte är ekologisk. Gör man den jämförelsen så talar det nästa för sig självt.

– Konsumera alkohol med måttlighet. Många människor klarar detta. Men tyvärr är det alltför många människor som inte klarar måttlighet när det gäller alkohol. Det är inte bara ett hälsoproblem, utan även ett samhällsproblem. Mer information om detta, och hur alkohol kan orsaka problem på arbetet, kan man läsa av ljungsjöberg information om alkoholproblem på arbetsplatsen och den information som de har gett ut.

Mat hälsa – mat miljö

Man kan dock konstatera att det skett något av ett skifte gällande mentaliteten kring mat. Tidigare var mycket fokus på hur den mat vi stoppar i oss påverkar vår hälsa. Detta har slagit över så att när man tänker på konsumtionen av mat så tänker man nästan mer på vårt jordklots hälsa. Detta tas bland annat upp i en artikel i Dagens Nyheter.

Goda tips och råd finns det oändligt av. Så det gäller att använda sitt sunda förnuft och känna efter vad som funkar för en själv.

wildfire