Bygg om i köket för att maxa hälsan

Om du ska laga mat för god hälsa så behöver du också ha ett kök som stödjer detta. Du behöver ha ytor att jobba på, gott om förvaringsutrymmen för alla typer av ingredienser och redskap, samt tillräckligt med plats för att röra dig fritt i köket. Hos Byggmax hittar du allt du behöver inför en köksrenovering. Den händige kan med några få ingrepp se till att fixa en köksmiljö som skapar de förutsättningar som behövs för att laga god och nyttig mat. Här kommer några tips på förbättringar som du kan göra:

Öppen planlösning eller inte

De senaste åren har öppen planlösning varit normen i de flesta nybyggen. Det finns fördelar med det, men också nackdelar. Vi tror att trenden är på väg att vända och att fler och fler kommer gå tillbaka till en mer traditionell planlösning. Det blir lättare att hålla rent i köket och du slipper en av de stora nackdelarna med att inte ha en avgränsad matplats, att det tenderar till att bli mycket störande ljud när det är öppet till vardagsrummet. Det kan leda till att du hetsäter, vilket inte är bra för hälsan. Om du vill bli av med din öppna planlösning är det enklaste sättet att bygga en ny vägg. Det är ett ingrepp som nästan alltid är okej, men kolla med din bostadsrättsförening eller hyresvärd först.

Bygg en köksö

Om du har ett stort kök så är en köksö en mycket bra investering som också är lätt att bygga själv. Den fyller flera funktioner. Du får dels en extra arbetsyta, du får möjlighet till en mer tredimensionell planering när det kommer till lådor och skåp, och du får dessutom ett till ställe som kan användas som sällskapsyta. Om ni är flera som ska laga mat tillsammans så är en köksö perfekt. Du kan antingen se till att ge dina gäster arbetsuppgifter vid ön. Medan du står vid spisen så kan de hacka grönsaker till salladen. Eller så bjuder du helt enkelt in dem dit så kan du använda köksön som en bardisk. Medan du lagar mat kan du prata med dina gäster som sitter i lugn och ro och avnjuter en drink eller en lättare förrätt. Allt som minskar stressen vid matlagning är hälsobefrämjande.

wildfire